Lipový čaj pro každou příležitost


Znáte film „Jen ho nechte, ať se bojí“ s Luďkem Sobotou a Helenou Vondráčkovou? V jeho samotném úvodu se objeví poutavá pasáž se skladbou „Jitrocel a rozmarýn“. Helena Vondráčková svým znělým hlasem nenechá nikoho na pochybách, že je jednou z nejvýraznějších pěveckých talentů té doby, a spolu s dětským pěveckým sborem nám všem připomene, jak velký význam má sběr léčivých rostlin. Mezi nimi se objeví i lipový květ.

lipový květ

Lipový čaj je jedním z nejoblíbenějších čajových odvarů vzhledem k jeho pronikavé vůni a příjemné chuti, která skvěle vyzní s medem nebo třtinovým cukrem. Lipový květ se v lidovém léčitelství již odnepaměti využívá na respirační onemocnění počínaje lehkým nachlazením a konče zánětem průdušek. Podporuje odkašlávání, zlepšuje regeneraci sliznic a snižuje horečku. Květ lípy by tedy neměl chybět v žádné domácnosti zejména v období podzimních plískanic, kdy se již naplno začíná projevovat změna charakteru počasí z babího léta na typicky zimní depresivní zataženou oblohu nízkou inverzní oblačností.

vzrostlá lípa

Květ lípy si můžete nasbírat sami, ale ne každý má štěstí na lipové aleje, nezasažené průmyslovou výrobou a automobilovým provozem, proto se vyplatí vsadit na specializované obchody, které lípu běžně nabízejí ve svém prodejním sortimentu.

Lípu ovšem můžete nabídnout i vaší návštěvě, a to i tehdy, jestliže je počasí mnohem příjemnější, a žádné problémy s průduškami vás nesužují. Chuť lipového čaje rozveselí mysl a poslouží jako vhodný doplněk pro příjemné posezení v obývacím pokoji, anebo pod pergolou či v zahradním altánu. Lípu mohou pít dospělí i děti, je to zcela bezproblémová rostlina, která nikomu neublíží. Můžete si ji vzít s sebou na dovolenou, můžete ji nabídnout vaší návštěvě, oslovíte s ní milovníky přírody a všechny vyznavače zdravého životního stylu. Lípa je navíc typický slovanský symbol, již od roku 1848. A máte-li rádi recesi, dopřejte si dovolenou na Máchově jezeře a cestou se zastavte v České Lípě.