Můžeme se koníčkem uživit?


Každý z nás by samozřejmě měl rád takovou práci, která jej baví. Velmi častým snem mnohých lidí je pak to, že si budou vydělávat svým koníčkem. A ano, nezdá se to nemožné. Koneckonců slyšíme například o bohatých sběratelích, známých umělcích a podobně. U těch všech se zdá, že v tomto ohledu uspěli, a práce je skutečně jejich koníčkem. Pravdou však je, že toto jsou výjimky, kterých je skutečně jen pár.

 

Musíme si totiž uvědomit, jak riskantní tento způsob obživy pro většinu z nás je. Jistě, každý máme nějakého koníčka, avšak abychom jej mohli přeměnit na živobytí, musíme v něm být opravdu skutečně dobří, a to je případ jen málokoho z nás. Valná většina obyvatelstva patří obvykle k průměru, což sice pro zábavu postačuje, avšak nikoliv proto, abychom z ní udělali něco víc. Bohužel, řada z nás si toto neuvědomuje.

 

sbírání známek

 

Dále je tu i otázka financí. Jen málokdo si to uvědomuje, ale i vydělávání pomocí koníčku je podnikání jako každé jiné, což znamená počáteční investici. Jen těžko lze například čekat, že začnete sbírat třeba známky, a náhodou připadnete na vzácný kus za velmi dostupnou cenu. Spíše se budete držet alespoň ze začátku nižších, běžnějších věcí. To však znamená, že jejich prodejem příliš nevyděláte. A to, co získáte, bude nutné investovat opět do sbírky, pokud se budete chtít hnout alespoň trochu kupředu.

 

hraní hazardních her

 

Pokud například chcete malovat, psát, či zpívat, pak budete potřebovat vzdělání. Jistě, možná máte talent, ale ten sám o sobě nestačí. A tyto školy také nejsou levné, zvláště když následně nemáte vůbec jistotu, že skutečně prorazíte. Nehledě na fakt, že následně bude nutné koupit všechny potřeby, které budete ke svému tvoření potřebovat.

 

Je tedy jasné, že se jedná o poměrně riskantní záležitost, kde je nutné postupovat s rozmyslem. Proto bychom měli vždy pečlivě zvážit, zda právě tento typ kariéry je pro nás. Koneckonců, případů, kdy si lidé tímto způsobem svůj koníček znechutili, není zrovna málo.