Existují i v módním průmyslu neetické praktiky?


Asi všichni víme, že firmy se mnohdy nechovají zrovna eticky. V podstatě jediné, co jim brání v podstatě vykořisťování všech za účelem dosažení co nejvyššího zisku, jsou zákony. A ty nejsou všude stejné. Není tedy divu, že se mnohdy setkáváme s chováním, které se dá považovat v podstatě za neetické. A mezi ně patří mnoho průmyslových odvětví.

 

Týká se to i toho módního. Právě v něm jich najdeme, dalo by se říci, v podstatě nejvíce. Problém je, že ačkoliv většina z toho je veřejně známá, přesto nebudí pohoršení. Zkrátka si to většinou nepřipouštíme, nebo jsme na to zvyklí. Nás se to přímo netýká, a tak nemáme problém tyto věci ignorovat.

 

módní přehlídka

 

Jednou z nich je například chov kožešinových zvířat. Ačkoliv existují tisíce videí z kožešinových farem po celém světě, a podmínky jsou v nich v podstatě všude stejné, kdy zvířata jsou zavřená v malých klecích, kde se stěží otočí, prakticky nikomu kromě ochránců zvířat to nevadí. Lidé zkrátka kupují kožichy dále.

 

móda pro muže

 

Ovšem nejde jen o takto luxusní zboží. Valná většina běžného oblečení, které si kupujeme v obchodech, nebylo vytvořeno profesionálními švadlenami, jak bychom si mohli myslet. Většinou bylo naopak vyrobeno v zemích třetího světa, často za pomoci dětské práce v naprosto nevyhovujících podmínkách. Pro tyto lidi je to však leckdy jediná možnost, jak v podstatě přežít. My však tyto praktiky podporujeme tím, že si takto vyrobené výrobky kupujeme.

 

Co tedy můžeme dělat? Jedinou možností, které máme, je tyto praktiky nepodporovat. To je však mnohem těžší, než se zdá, neboť většina oblečení byla vytvořena tímto způsobem. Nezbývá nám tedy, než hledat, které bylo vyrobeno eticky, a být připraveni za to, že si připlatíme. Tito zaměstnanci jsou totiž lépe placeni, a tím se zvyšují náklady na daný výrobek. Je pak na nás, který typ chceme svými penězi podporovat.